Kolejna z linii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej progresywne i nieoczywiste oblicze.
Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się prosto zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.
W książce znajdziecie przygotowaną poprzez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z rozmaitych epok – perfekcyjnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
Tytuł Jerozolima do zjedzenia Autor Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann EAN 9788383191577 ISBN 9788383191577 Kategoria Literatura\Podróżnicza ilość stron 304 Rok wydania 2023 Oprawa Twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jerozolima do zjedzenia. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.