Zdjęcia produktu


Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2,100KS (4764780) (WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN)

(2015 / 594 / Wydawnictwo Naukowe Pwn / praca zbiorowa / miękka / 9788301182526)
Podręczniki WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN
Dostepność na dzień 23.11.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

76,04 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 76,04 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2,100KS (4764780)

Tytuł Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18252-6 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 2 liczba stron 604 Format pdf Spis treści 1. ŻYWIENIE BYDŁA 9 1.1. Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański 9 1.1.1. Porównanie składu mleka i siary 9 1.1.2. Czynniki wpływające na pobranie paszy 10 1.1.3. Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji 12 1.1.4. Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko 15 1.1.5. Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka 16 1.2. kryteria pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski 19 1.2.1. Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych 19 1.2.2. Białko bronione w żywieniu krów mlecznych 21 1.2.3. Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione 22 1.2.4. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych 24 1.2.5. Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej 25 1.2.5.1. Substancje buforujące odczyn płynu żwacza 27 1.2.5.2. Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu 28 1.2.6. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 28 1.2.7. Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji 37 1.2.7.1. Okres okołoporodowy 37 1.2.7.1.1. Okres zasuszenia 37 1.2.7.1.2. Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) 42 1.2.7.2. Okres pełnej laktacji 49 1.2.8. Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych 51 1.2.8.1. Zielonki w żywieniu krów 51 1.2.8.2. Kiszonki w żywieniu krów 53 1.2.8.3. Inne pasze objętościowe wykorzystywane w żywieniu krów mlecznych 56 1.2.9. Pasze treściwe. 58 1.2.10. Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych – technologia żywienia 60 1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych 62 1.2.11. Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych 65 1.2.11.1. Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego 66 1.2.11.2. Choroby i zaburzenia metaboliczne 72 1.2.12. Wpływ żywienia krów na skład mleka 80 1.3. Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak 84 1.3.1. Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt 85 1.3.2. Siara 88 1.3.3. Mleko odtłuszczone 91 1.3.4. Odchów tradycyjny 91 1.3.5. Preparaty mlekozastępcze 92 1.3.6. Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt 94 1.3.7. Odchów skrócony 94 1.3.8. Odchów intensywny 96 1.3.9. Mieszanka treściwa starter i woda 96 1.3.10. Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt 97 1.3.11. Odchów jałówek rasy polski hf 99 1.4. Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Strzetelski 103 1.5. Żywienie bydła opasanego 106 1.5.1. Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu 106 1.5.2. Skład organizmu i tuszy opasów 108 1.5.3. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe 112 1.5.4. Pasze wykorzystywane w opasie 115 1.5.5. Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych 120 1.5.6. Systemy opasania i żywienia opasów 122 1.6. Żywienie krów mamek 132 2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec 144 2.1. kabel pokarmowy owcy i jego funkcja 144 2.2. potrzeby pokarmowe owiec 146 2.3. Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym 147 2.3.1. Okres przygotowania do stanówki i stanówka 147 2.3.2. Okres kotności maciorek 149 2.3.3. Okres laktacji 152 2.3.4. Maciorki zasuszone 154 2.4. Żywienie tryków 155 2.5. Wychów jagniąt 157 2.5.1. Konwencjonalny wychów jagniąt 158 2.5.2. Wcześniejsze odsadzanie jagniąt 160 2.5.3. Odchów jagniąt z użyciem preparatów mlekozastępczych 161 2.6. Żywienie jagniąt odsadzonych i młodzieży 162 2.6.1. Żywienie maciorek od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy 162 2.6.2. Żywienie tryczków od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy 163 2.7. Tucz jagniąt 163 2.7.1. Tucz intensywny 164 2.7.1.1. Tucz mleczny 164 2.7.1.2. Tucz do 30 kg masy ciała 165 2.7.2. Tucz średnio intensywny 166 2.7.2.1. Tucz pastwiskowy 166 2.7.2.2. Tucz stacjonarny 167 2.7.3. Tucz przedłużony 169 2.8. Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 169 2.8.1. Żywienie maciorek 171 2.8.1.1. Okres zasuszenia 171 2.8.1.2. Okres stanówki 172 2.8.1.3. Okres ciąży 173 2.8.1.4. Okres laktacji 174 2.8.1.5. Zdolność pobrania paszy 177 2.8.2. Żywienie jagniąt rzeźnych 179 2.9. Żywienie a produkcja wełny 180 3. ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski 184 3.1. Zwyczaje żywieniowe kóz 184 3.2. Strawność części pokarmowych 185 3.3. Zapotrzebowanie kóz na komponenty pokarmowe 186 3.3.1. Zapotrzebowanie na energię 186 3.3.2. Zapotrzebowanie na białko 187 3.3.3. Zdolność pobrania paszy (ZPP) 187 3.3.4. Zapotrzebowanie na komponenty mineralne i witaminy 190 3.3.5. Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe 191 3.3.6. Zapotrzebowanie kóz na wodę 191 3.4. Pasze używane w żywieniu kóz 191 3.5. Żywienie w poszczególnych okresach laktacji 196 3.5.1. Żywienie w okresie zasuszenia 197 3.5.2. Żywienie w okresie wczesnej laktacji 199 3.5.3. Żywienie w II połowie laktacji 200 3.5.4. Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) 200 3.6. Odchów koźląt 200 3.6.1. Zapotrzebowanie koźląt na elementy pokarmowe 200 3.6.2. Wykoty i pojenie siarą 201 3.6.3. Systemy odchowu koźląt 202 3.6.4. Pasze stosowane w odchowie koźląt 204 3.6.5. Odsadzanie 205 3.7. Żywienie młodzieży hodowlanej po odsadzeniu 206 3.8. Tucz koźląt 207 4. ŻYWIENIE ŚWIŃ 210 4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs 210 4.1.1. Okres krycia 214 4.1.2. Okres prośności 216 4.1.3. Laktacja 222 4.1.4. Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie 224 4.1.5. Charakterystyka dawek dla loch 228 4.1.6. Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi 237 4.2. Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński 242 4.2.1. Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt 243 4.2.2. Okres karmienia siarą i mlekiem 243 4.2.2.1. Siara (colostrum) 243 4.2.2.2. Absorpcja gammaglobulin 244 4.2.2.3. Mleko 245 4.2.2.4. Pasza stała 245 4.2.2.5. Rozwój przewodu pokarmowego 246 4.2.3. Zapotrzebowanie prosiąt na elementy pokarmowe 248 4.2.4. Żywienie prosiąt po odsadzeniu w wieku 7 albo 21 dni 250 4.2.5. Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem 257 4.2.6. Żywienie warchlaków 260 4.3. Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych 261 4.4. Żywienie knurków 264 4.5. Żywienie knurów 265 4.6. Żywienie tuczników Eugeniusz Grela 268 4.6.1. Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników 268 4.6.2. Intensywność wzrostu i tuczu 269 4.6.3. Skład ciała i tuszy tuczników 271 4.6.4. Jakość mięsa 273 4.6.5. Zapotrzebowanie tuczników na komponenty pokarmowe 275 4.6.6. Systemy żywienia tuczników 281 4.6.7. Układanie dawek pokarmowych dla tuczników 284 4.6.8. Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem 285 5. ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska 289 5.1. Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni 289 5.1.1. Jama gębowa i zęby 291 5.1.2. Żołądek 292 5.1.3. Jelito cienkie 293 5.1.4. Jelito grube 293 5.2. Zapotrzebowanie koni na komponenty pokarmowe 294 5.2.1. Zapotrzebowanie na energię 294 5.2.2. Zapotrzebowanie na białko 300 5.2.3. Zapotrzebowanie na elementy mineralne 303 5.2.4. Zapotrzebowanie na witaminy 306 5.3. funkcjonalne aspekty żywienia koni 309 5.3.1. Klacze 309 5.3.2. Źrebięta 310 5.3.3. Ogiery 313 5.3.4. Konie rosnące 314 5.3.5. Konie pracujące lekko 314 5.3.6. Konie pracujące przeciętnie i ciężko 315 5.3.7. Konie ras niepokaźnych 317 6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz 6.1–6.8; Jerzy Koreleski 6.9–6.10 319 6.1. Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek 319 6.2. Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość komponentów w jaju 321 6.3. Żywienie kurek w okresie odchowu 324 6.4. Żywienie kur stad towarowych 326 6.5. Żywienie kur stad reprodukcyjnych 333 6.6. Systemy utrzymywania i żywienia kur 334 6.7. Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych 335 6.8. Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym 335 6.9. Żywienie kurcząt rzeźnych 336 6.9.1. Zapotrzebowanie na energię, białko, komponenty mineralne, witaminy 338 6.9.2. Zastosowanie komponentów pokarmowych 340 6.9.3. Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych 341 6.9.4. Metody ulepszające wykorzystanie paszy, wykorzystywanie dodatków paszowych. 342 6.9.5. Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych 343 6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem 344 7. ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski 349 7.1. Specyfika trawienia i żywienia indyków 349 7.2. Żywienie indyków hodowlanych 351 7.2.1. Żywienie indyków w okresie wychowu 351 7.2.2. Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego 354 7.3. Żywienie indyków rzeźnych 355 8. ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz 363 8.1. Specyfika trawienia u gęsi 363 8.2. Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na komponenty pokarmowe 368 8.3. Żywienie gęsi reprodukcyjnych 368 8.4. praktyczne żywienie gęsi 373 8.5. Tucz młodych gęsi rzeźnych 374 8.6. Produkcja stłuszczonych wątrób 375 9. ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz 377 9.1. Specyfika trawienia u kaczek 377 9.2. Żywienie kacząt w okresie wychowu 378 9.3. Żywienie kaczek reprodukcyjnych 379 9.4. Żywienie kaczek rzeźnych 380 9.5. Systemy żywienia kaczek 381 10. ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH 383 10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski 383 10.2. Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski 389 10.3. Żywienie perlic Andrzej Rutkowski 396 10.4. Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski 402 10.4.1. Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia 402 10.4.2. Pasze używane w żywieniu gołębi 402 10.4.3. Zapotrzebowanie gołębi na elementy pokarmowe 405 10.4.3.1. Zależności wynikające z różnorodnych kierunków hodowli 405 10.4.3.2. Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego 408 10.4.4. Głównie spotykane błędy w żywieniu gołębi 410 10.5. Żywienie strusi Dorota Jamroz 411 11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek, Jan Zając 417 11.1. Budowa układu pokarmowego 417 11.2. Zapotrzebowanie królików na energię i komponenty pokarmowe 419 11.3. Pasze używane w żywieniu królików 421 11.4. Normowanie dawek pokarmowych 423 11.5. technika żywienia 423 12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek, Paweł Bielański, Jan Zając 429 12.1. Budowa układu pokarmowego 429 12.2. Pasze wykorzystywane z żywieniu nutrii 429 12.3. Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe 431 12.4. Normowanie dawek pokarmowych 433 12.5. technologia żywienia 434 13. ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek, Jan Zając 436 13.1. atrybuty przewodu pokarmowego 436 13.2. Pasze używane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych 437 13.3. Stan higieniczny i konserwacja pasz 440 13.4. Zapotrzebowanie na energię i elementy pokarmowe 441 13.4.1. Żywienie lisów pospolitych i polarnych 445 13.4.2. Żywienie jenotów 446 13.4.3. Żywienie norek i tchórzy 447 13.5. Przyrządzanie i zadawanie paszy 447 14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek 450 14.1. Wprowadzenie 450 14.2. Żywienie karpi 451 14.2.1. Systemy żywienia 452 14.2.2. Pokarm naturalny 454 14.2.3. Żywienie wylęgu i narybku 456 14.2.4. Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych 457 14.2.5. System intensywny 460 14.2.6. Technika żywienia karpi 462 14.3. Żywienie pstrągów 463 14.3.1. Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów 466 14.3.2. Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia 468 14.3.3. Technologia karmienia 469 15. ŻYWIENIE PSÓW Olga Lasek, Jan Barteczko 471 15.1. Specyfika żywienia psów 471 15.2. Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy 473 15.3. Zapotrzebowanie pokarmowe psów 476 15.4. Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji 480 15.5. Żywienie szczeniąt 481 15.6. Żywienie psów pracujących 483 15.7. Żywienie psów starszych 484 15.8. typy karm i techniki karmienia psów 485 15.9. Układanie dawek pokarmowych 488 15.10. Ocena poprawnego żywienia 490 16. ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg 496 16.1. Zapotrzebowanie na wodę 496 16.2. Zapotrzebowanie na energię 496 16.3. Zapotrzebowanie na białko 498 16.4. Zapotrzebowanie na aminokwasy 499 16.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze 500 16.6. Zapotrzebowanie na węglowodany 501 16.7. Zapotrzebowanie na włókno 501 16.8. Zapotrzebowanie na składniki mineralne 502 16.9. Zapotrzebowanie na witaminy 503 16.10. Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem 504 16.10.1. Otyłość 504 16.10.2. Stłuszczenie wątroby 505 16.10.3. Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc 505 16.10.4. Zapalenie tkanki tłuszczowej 506 16.10.5. Biegunki 506 16.10.6. Zaparcia 506 16.10.7. Alergia pokarmowa 507 16.11. Żywienie zwierząt chorych 507 17. ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH 510 17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 510 17.2. Żywienie jaszczurek Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 515 17.3. Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 516 17.4. Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz 518 17.5. Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski 521 17.6. Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jan Barteczko 523 18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH 532 18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Jerzy Koreleski, Jerzy Kremky 532 18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde 536 18.2.1. Wprowadzenie 536 18.2.2. Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół 536 18.2.3. Naturalne pokarmy białkowe pszczół 537 18.2.3.1. Pyłek kwiatowy 537 18.2.3.2. Pierzga 538 18.2.4. Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej 539 18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły 540 18.2.5. Dokarmianie i podkarmianie pszczół 540 18.2.6. Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli 541 18.2.7. Sporządzanie pokarmów cukrowych 542 18.2.8. Pokarmy dla pszczół 543 18.2.8.1. Typy ciast używanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich 545 19. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak 548 20. ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk 554 20.1. wymagania pokarmowe szczurów 555 20.2. Typy i skład diet 557 20.3. Żywienie szczurów doświadczalnych 560 20.3.1. Ocena wartości odżywczej białka 560 20.3.2. Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych 564 INDEKS 568

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    Podręczniki
  • Producent

    WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN
  • ISBN

    9788301182526
  • Oprawa

    Miękka
  • Autor

    Praca zbiorowa
  • Wydawnictwo

    Wydawnictwo naukowe pwn
  • Ilość stron

    594
  • Rok wydania

    2015
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt (sklep TaniaKsiazka.pl)
    76,04 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 76,04 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2,100KS (4764780). Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii Podręczniki