Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób ukazuje zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy aktualnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała świeże struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Skutkiem tego stanu rzeczy są równocześnie zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy zwykle wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w wyniku czego utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku zanieczyszczenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy i konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie i obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca mieści unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. Drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 stanowczych incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, zasadniczych inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w rozmiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor oferuje jeszcze działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.,,Publikacja proponuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy,także pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności." Prof. Dr hab. Mieczysław Obiedziński Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bezpieczeństwo i jakość żywności. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.