Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy aktualnie nie posunęliśmy się za daleko.
Współczesna nauka wypracowała mnóstwo metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie za każdym razem uzależniające, wywołujące otyłość produkty znacznych koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców i jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda także w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.
Czy wiesz, że:
• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, wykorzystywany jest do sklejania małych kawałków mięsa w obszerne płaty?
• delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, iż po pokrojeniu zachowują one jędrność?
• klienci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane dodatkowo ze względów estetycznych?
Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych minimalistycznych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, niezbędnie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...
Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel
dużo lubianych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc nad wyraz raduje książka, która ukazuje tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... oferuje nam istotnie bardziej jednostajną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat.
Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food
Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam konkretną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
Tytuł Najlepiej spożyć przed…. Czyli o tym, co masz na talerzu Autor Nicola Temple Tłumacz Maria Moskal Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego EAN 9788323350613 ISBN 9788323350613 Kategoria Poradniki\Kuchnia seria #nauka liczba stron 304 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Najlepiej spożyć przed…. czyli o tym, co masz na talerzu Bo.wiem. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.