Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują nieprzeciętną hojność regionu. Szakszuka to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej – po arabsku słowo to oznacza jeszcze „mieszać" lub „wstrząsać". To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima. Kuchnia tego miasta nie ma granic… i ta książka kucharska również nie! odszukasz w niej szereg konwencjonalnych przepisów, na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel, shaormę i baba ganoush. Nidal Kersh pokazuje także intrygujące tło historyczne i kulturowe, stwarzając w ten sposób bogaty kontekst zezwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy. Tytuł Szakszuka Autor Nidal Kersh Tłumacz Ewa Wojciechowska Wydawnictwo Słowne (dawniej Burda Książki) EAN 9788382512489 ISBN 9788382512489 Kategoria Kuchnia,diety\Inne liczba stron 208 Format 19.5x24x3.5 cm Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.4 kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Szakszuka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.