Minęły już trzy lata od ukazania się pierwszej edycji książki Anny Ciesielskiej "Filozofia zdrowia". Jest to czas wystarczający, aby przekonać się, czy sprawdza się zawarta w książce filozofia odżywiania zgodnie z regułą równowagi pięciu komponentów.
Jestem przekonany, że wszyscy Czytelnicy, którzy zaufali zawartym w niej wskazówkom, nie pożałowali tej decyzji. Czas najwyższy na ciąg dalszy. Filozofia życia napisana jest prostym, krystalicznym językiem i będzie zrozumiała dla Czytelników.
Proponowałbym choćby osobom, które po raz pierwszy zetkną się z tą metodą, o rozpoczęcie lektur właśnie od tej książki, a potem cofnięcie się do Filozofii zdrowia. Poszukiwania sposobów właściwego odżywiania idą wieloma drogami.
Któż żeby nie chciał być zdrowym$388 skutkiem jest zalanie rynku niezliczoną ilością książek, poradników, których autorzy przekonują do różnorodnych diet. Wybór jest bardzo skomplikowany ze względu na skrajne różnice między nimi.
Jedni proponują przejść wyłącznie na odżywianie się surówkami i warzywami (dr Dąbrowska), inni polecają w swojej diecie jako podstawę tłuszcze (dr Kwaśniewski),jeszcze inni propagują spore ograniczenie węglowodanów z odpowiednio dobranymi proporcjami białka i tłuszczu (drAtkins) itd.
Wbrew pozorom, w każdej z tych diet jest jedynie cząstka prawdy. Książka Anny Ciesielskiej, pomijając prekursorskie podejście do odżywiania, posiada właściwie wybrane części z wielu tych sposobów. Chociażby rozdział poświęcony tłuszczom.
niezwykle się cieszę, iż nareszcie przestaje się straszyć tłuszczami jako pewnym źródłem wszelkich chorób, z miażdżycą na czele. Oczywiście pod warunkiem, iż będziemy je odpowiednio przyprawiać i scalać z innymi właściwie dopasowanymi składnikami.
Możemy wówczas radować się nie tylko korzystnym smakiem przyrządzanych potraw,też jak najkorzystniejszym zdrowiem. Podoba mi się filozoficzne podejście autorki do cyklu przygotowywania potraw. Produkty to nie wszystko, konieczna jest jeszcze radość tworzenia.
Jest 10 szczególnie rzadko podkreślany element. Jeśli jesteśmy spokojni, zadowoleni, to przekazujemy potrawom pewne korzystne wibracje. O tym w żadnej książce poświęconej żywieniu nie wyszukamy najmniejszej nawet wzmianki.
Wibracje te w sposób scjentystyczny są jeszcze niemierzalne, dlatego naukowcy nie będą o nich pewnie jeszcze długo wspominać. A przecież wybór i zestawienie pożywienia według pięciu komponentów, to Leż nic innego jak wytwarzanie adekwatnej dla nas wibracji.
Możemy w to wierzyć albo nie, lecz harmonia musi być zachowana. Jeżeli chcemy być zdrowi, to musimy do niej dążyć. Innej drogi po prostu nie ma. Leczenie oparte o rządzenie energią na Dalekim Wschodzie znane jest od tysięcy lat.
Takie metody jak: akupunktura, masaż chiński czy ćwiczenia Taj Chi, opierają się na regulacji energii życiowej Chi. Sposób odżywiania z uwzględnieniem roli smaków i energii należy do zaleceń, które pomagają utrzymać równowagę Yin-Yang.
W tamtejszych elitarnych restauracjach można zamówić posiłki dobierane według zaburzeń energetycznych. Od trzech lat, dzięki książce Anny Ciesielskiej, możemy to robić we własnych domach. Przyszłością każdego narodu są zdrowe dzieci.
Z prowadzonych statystyk wynika, iż jest szerzy się wśród nich coraz więcej alergii i innych schorzeń związanych 7. Rozwojem cywilizacji. Moda na słodycze (batonik zamiast kanapki), fast foody i gotowe produkty żywności, z terminem ważności paru miesięcy, doprowadza nasze zdrowie do ruiny.
Zdrowe odżywianie inicjuje się już od wczesnych miesięcy ciąży i o tym w niezwykle rozsądny sposób pisze Autorka.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Anna centrum zdrowego żywienia Filozofia życia. żyć do końca życia i być młodym do starości. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.