Tak smakuje Lwów!
Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swych babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze elementów, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią Domem.
Ale kuchnia lwowska to o dużo, niemało więcej. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.
unikatowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa - miasta, gdzie tradycja spotyka się z progresywnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, iż ormiańska zupa "parzybroda" naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak niewiele kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć niemało inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje innowacyjnego sznytu, ukazując, jak lwowiacy jedzą teraz i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z zróżnicowanych kultur.
Tytuł Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż poprzez.. Autorzy Marianna Dushar, Ihor Lylo, Katarzyna Kotyńska Wydawnictwo Literanova EAN 9788324086672 ISBN 9788324086672 Kategoria Literatura, Kulinaria ilość stron 448 Format 235x165 mm Rok wydania 2023 Oprawa twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia lwowska. moja kulinarna podróż przez. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.