Uzyskanie czy także utrzymanie stosownej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych jednocześnie na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) również poprawy stanu zdrowia.
W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt znaczna masa ciała może ograniczyć szybkość albo ograniczyć wydolność organizmu, powiększa również ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach.
Z danych wynika, iż 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi", czyli regulacji masy ciała dzięki zróżnicowanym metodom żywieniowym i praktykom posiadającym na celu zmianę składu ciała w zróżnicowanym czasie i zakresie.
Książka ta dedykowana jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują rozmaite typy żywieniowe, techniki, a także mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie albo redukcję masy w krótszym albo dłuższym okresie.
na dodatek opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców oraz wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili ponadto uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk użytkowanych poprzez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw.
uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję choćby kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter poręczny – to zbiór efektywnych wskazówek i mocnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Regulacja masy ciała w sporcie. Optymalne warianty żywieniowe oraz mechanizmy fizjologiczne. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.