Nie trzeba być kucharzem, aby delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w dane. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, iż dla mnie to była uczta. Phyllis Tickle, autorka książki The Great Emergence Douglas E.
Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną, uzyskując świetny rezultat. Nic więc dziwnego, że „Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije"; nic dziwnego, że psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie".
Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation aby Works Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi – od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb.
Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych. W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa.
Ta książka bada znaczenie przeróżnych posiłków – od gustownych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane w trakcie pracy na polu – omawia ich najważniejsze elementy, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych i oferuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, by czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności.
Ta książka, wspaniała jednocześnie do jednostkowej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki. Douglas E.
Neel jest duchownym Kościoła Episkopalnego. Prowadzi zajęcia na temat kuchni i zwyczajów biesiadnych starożytności, a także tworzy sery i wina. Mieszka w Pagosa Springs, w stanie Kolorado. Joel A. Pugh jest biegłym księgowym i prezesem marki badawczo-rozwojowej, lecz także poważnym kucharzem, piekarzem i piwowarem amatorem.
Badał starożytne metody wytwarzania chleba i wina. Mieszka w Dallas, w stanie Teksas. Tytuł Jedzenie i uczty Jezusa kulinarny świat palestyny pierwszego wieku Autorzy Douglas E. Neel, Joel A. Pugh Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego EAN 9788323337003 ISBN 9788323337003 Kategoria Akademicka\Akademicka-fachowa ilość stron 224 Rok wydania 2014 Oprawa Miękka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jedzenie i uczty jezusa. kulinarny świat palestyny. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.