słynne Hipokratesowe zdanie: Niech twoje pożywienie będzie twoim lekarstwem, a twoje lekarstwo niech będzie pożywieniem to nic innego jak postulat zdrowego, racjonalnego odżywiania. () Szesnaście wieków po Hipokratesie, w dojrzałym przeciętniewieczu, ciesząca się sławą niemieckiej Sybilli i prorokini św. Hildegarda z Bingen przeniknęła i opisała tajemnice stworzenia, których zastosowanie w praktyce pozwala postulat Hipokratesa realizować w sposób dosłowny.
Na ponad 500 stronach książki czytelnik znajdzie wiadomości konieczne do prowadzenia kuchni zgodnie z Hildegardową szkołą zdrowego odżywiania, uwzględniające uwarunkowania polskiej tradycji kulinarnej: wiadomości ogólne, opisy produktów spożywczych (na dodatek tych problematycznych i ich zamienniki), zasady spożywania posiłków, racjonalne jadłospisy i rygorystyczne wersje diety, propozycje menu okolicznościowych, kuchenną apteczkę, a z reguły sporo przepisów na smaczne, proste dania. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją przy czym nie są to zdjęcia studyjne a każda z potraw na zdjęciu jest wyprodukowana przez autorki książki.
Połączenie teorii i praktyki, wiedzy i doświadczenia autorek, klasycznej polskiej kuchni z zasadami diety według św. Hildegardy czyni z Hildegardowej kuchni polskiej nieszablonowe, przepięknie ilustrowane, poręczne kompendium i książkę kucharską jedyną w swym typu.
Tytuł Hildegardowa Kuchnia Polska w.2 Autorzy Alfreda Walkowska, Katarzyna i Lidia Walkowskie Wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy EAN 9788361046462 ISBN 9788361046462 Kategoria Literatura, Zdrowie ilość stron 512 Format 247x156 mm Rok wydania 2022 Oprawa twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Hildegardowa kuchnia polska w.2. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.