Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z procesu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, lecz także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz "Czytając Fiedoruka rozumiemy nieprzeciętnie, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności,typowo komponent kultury, wręcz jej emanacja".
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
poprzez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony wyszukanego Ritza, informacje mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.