Produkty powiązane
-
Gospodarstwo piwniczne. kiperstwo Zeta ars
Zobacz w sklepieZeta ArsReprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swym dziele wprowadza czytelnika...52,16 zł
Zdjęcia produktu
Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.
Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swym dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy.
Stara się przy tym, żeby wiadomości były dla wszelkich zrozumiałe kładąc nacisk na użyteczną stronę tematu. Na początku książki pojawiają się definicje wina naturalnego i sztucznego. W I części autor rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć kwiat lub bukiet przez ergonomiczną próbę wina.
Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia. W części II Niklewicz uświadamia jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in.
obecnością mikroorganizmów, np. Obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego. W IV części autor uczy nas technologicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym.
Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, żeby potem przejść do tematu ogrzewania wina. W części V oznajmia o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania napoju w butelkach. Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win.
Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. W dodatku autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje korzystne rady na temat przechowywania win w beczkach.
W jednym woluminie znajduje się VII części (łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście.) Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. Nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. W książce zachowana została ciągłość numeracji.
Tytuł Gospodarstwo piwniczne. Kipsterstwo Autor Konrad Niklewicz Wydawnictwo Graf-ika EAN 9788361889281 ISBN 9788361889281 Kategoria Literatura, Poradniki ilość stron 376 Format 210x140 mm Rok wydania 2010 Oprawa twarda
W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 52,16 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gospodarstwo piwniczne. kiperstwo. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.