Jest to pierwsze wydanie poradnika, przygotowanego poprzez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę. Książka gromadzi dane o 100 popularnych roślinach powszechnie użytkowanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają wyraźną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na jego zdrowie (niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich leczenie).
Nie zapomina także o używkach, takich jak: kawa, herbata, kakao. Książka mieści również ponad 900 przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i rozmaitych krajów świata.
A w tabelkach są zgromadzone informacje o zawartości składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach, a także zalecane normy żywieniowe.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 100 roślin w twojej kuchni. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.