Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień? łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma modnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej wielokulturowemu bogactwu. Książka pokazuje przepisy na ponad 30 potraw wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk przez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są prawidłowo znane i ochoczo gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów poprzez najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im innowacyjny charakter.
Książka Łódzka Kuchnia Czterech Kultur pozwoli czytelnikom nie tylko lepiej poznać tradycyjną łódzką kuchnię, lecz także przywróci zapomniane dania na nasze stoły.
____________________________________________
The heritage of Lodz of four cultures includes not only impressive factory buildings and beautiful architecture of tenement houses, but also something that we encounter every day - Lodz cuisine. Even though the residents of the Promised Land associate the cuisine with only a few popular dishes, it is worth taking a closer look at its multicultural richness. Included here are recipes for more than thirty delicious dishes derived from German, Jewish, Russian, and Polish cuisine, eaten in a pre-war Lodz. Starting from modest and poor meals served in the homes of factory employees through seasonal dishes from rural cottages to the sophisticated delights from factory owners' tables. Some of them are well known and are willingly cooked until today, such as zalewajka or prażoki, and other dishes, like Russian razsolnik or German wellfleisz, which we now rediscover. All proposals have been developed based on traditional recipes żeby top chefs from Lodz who provided them with modern character.
The Lodz Cuisine of Four Cultures will allow readers not only to better understand the Lodz traditional cuisine, but will also restore the forgotten dishes to our tables.
Tytuł Łódzka kuchnia czterech kultur Autor Agata Zarębska,Izabella Borowska Wydawnictwo KSIĘŻY MŁYN DOM WYDAWNICZY MICHAŁ KOLIŃSKI EAN 9788377292891 ISBN 9788377292891 Kategoria Poradniki\Kuchnia ilość stron 96 Format 21.5x27.7x1.2 cm Rok wydania 2015 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.638 kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla łódzka kuchnia czterech kultur. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.