Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, demonstruje najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak dodatkowo objaśnia ich znaczenie prędko rozrastającemu się gronu odbiorców.
Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc jednocześnie dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu i dla każdego, kto podejrzewa, iż gluten ma negatywny wpływ na jego życie.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najkorzystniejszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin.
W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy zamglenie umysłu, jak także na pewne zaburzenia behawioralne, pomiędzy innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię.
Inne stanowczo warte uwagi fragmenty omawiają: Różnice pomiędzy celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać dane na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, wykorzystywane w domu doktora Fasano Dr Alessio Fasano – światowej sławy gastroenterolog pediatra i badacz – to na dodatek założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, pierwszej w Stanach Zjednoczonych placówki badawczo-leczniczej specjalizującej się w celiakii, alergii na zboże i nadwrażliwości na gluten.
Jako charyzmatyczny mówca ochoczo zapraszany jest poprzez przedstawicieli krajowych i międzynarodowych mediów. Doktor Fasano odebrał wykształcenie w Neapolu, obecnie zaś pełni funkcję profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i kieruje oddziałem gastroenterologii pediatrycznej i żywienia w MassGeneral Hospital for Children.
Laureatka nagród państwowego stopnia, autorka publikacji poświęconych szkolnictwu wyższemu i redaktorka Susie Flaherty kieruje działem komunikacji Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, wcześniej zaś piastowała stanowisko starszego redaktora na Uniwersytecie Maryland.
Jest członkinią National Association of Science Writers.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wolni od glutenu + zakładka do książki GRATIS,679KS (6031964). Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.