Od Tysięcy lat wiadomym jest (typowo w Chinach i na Dalekim Wschodzie), że zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży należycie w swoich kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi.
Zaburzenia krążenia, czyli niedobór albo nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które pousuwa zaburzenia w krążeniu energii.
W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo przez nakłuwanie optymalnych punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać adekwatne pokarmy lub zioła, które ponadto przywrócą równowagę.
Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny pokazuje, jak to należy praktycznie wykonać. Na wstępie odnajdziemy opis Zasady Pięciu składników, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej.
podano również opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu elementów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, ale osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, prosto dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy.
Czytając o.objawach niektórych chorób, odnajdziemy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi. Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony nad wyraz transparentnie.
Opis wpływu różnorodnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza praktycznych uwag. Jak należy postępować w określonych zaburzeniach równowagi energii. Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje sporo poręcznych wskazówek dla osób na nie cierpiących.
Szkoda, że autorka nie opisała w tym rozdziale pokaźniejszej ilości chorób. Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu składników jest niezwykle niebanalna i w takiej formie rzadko pokazujena. Można z tego rozdziału wyciągnąć niemało indywidualnych wskazówek co do produktów, które należałoby wziąć pod uwagę przy układaniu własnej diety.
Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru optymalnych proporcji smaków. Jest to niespotykany dotychczas układ. Stanowczo interesujący i pożyteczny. Myślę, iż książka pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru stosownych produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej poprzez tysiące łat Zasady Pięciu komponentów.
Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, iż osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w tej książce, bez wątpienia nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swego zdrowia. Dr n. Med.
Andrzej Frydrychowski
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Filozofia zdrowia kwaśne surowe zimne. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.