Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze królowej Jadwigi wynosiła choćby do 10 litrów na głowę dziennie. Prawdziwi smakosze tego napoju zamieszkiwali także Łódź i jej najbliższe okolice. Prawidłowo wiedzieli, iż do piw rodzaju lager i jasnych pełnych niezbędna jest miękka woda, do piw mocniejszych - twarda, a do produkcji porterów najlepsza jest woda bogata w minerały. Teodor Milsch, bracia Lorentzowie, Anstadtowie, Gehligowie, Keilichowie to najwybitniejsi przedstawiciele łódzkiego browarnictwa. Historia ich przedsiębiorstw jest pełna zaskakujących tajemnic, m.in. Do teraz nie ujawniono unikatowych receptur. Jak zbudowali swoje browary, jakiej używali technice, czy uczciwie prowadzili interesy, kogo zatrudniali? Na te i inne pytania odpowiada książka Browary Łodzi i regionu Marcina Szymańskiego, która jest pierwszym szczegółowym opracowaniem, dotyczącym dziejów warzenia piwa w regionie łódzkim. Czytelnik ma unikalną okazję precyzyjnie poznać historię Helenowa, dzieje zakładów browarniczych od momentu ich założenia do chwili upadku i dowiedzieć się jakie piwo cieszyło się największą popularnością w czasach ich świetności. Autor opowiada także o czasach współczesnych: pokaźnych koncernach i drobnych, regionalnych zakładach. Książkę najlepiej czytać z kuflem ulubionego piwa w ulubionym miejscu... Za chwilę dowiedzą się państwo, jak to się stało, że Biedermannowie, odwieczni wrogowie Anstadtów, przejęli część ich przedsiębiorstwa, a wzajemna rodzinna pomoc doprowadziła do upadku firmy Gehligów.
Tytuł Browary Łodzi i regionu Autor Marcin Jakub Szymański Wydawnictwo Księży Młyn Dom Wydawniczy EAN 9788377290644 ISBN 9788377290644 Kategoria Literatura, Historia liczba stron 170 Format 21x29,5 cm Rok wydania 2011 Oprawa twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Browary łodzi i regionu. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.