„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka".
Każdy wie, iż do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niedużo ma wspólnego z prawdziwym ragù. Lecz czy z całą pewnością? Może wszystko, co wiemy o „konwencjonalnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Nakarmieni „jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, iż receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, szczególnie nieraz rozmijają się z prawdą.
Czy wiesz, iż carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla genialnego kształtu tortellino?
Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Rozsiądź się komfortowo z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.
Palce lizać!
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
„Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości, a także ogromna miłość do kuchni. Idealna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni".
Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor kolekcji przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Tytuł Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Autor Luca Cesari Tłumacz Mateusz Kłodecki Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324084159 ISBN 9788324084159 Kategoria Literatura\Literatura faktu liczba stron 336 Rok wydania 2022 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Historia makaronu w dziesięciu daniach. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.