„Armia maszeruje na brzuchu" – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje poprzez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Demonstruje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie za każdym razem nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, lecz także niejednokrotnie zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące w trakcie obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, demonstruje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami. Tytuł Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności Autor Andrzej Fiedoruk Wydawnictwo SBM EAN 9788383481852 ISBN 9788383481852 Kategoria Historia\Historia Powszechna liczba stron 304 Rok wydania 2024 Oprawa Twarda Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Historia kuchni polowej. na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.