Poddajcie się buntowniczej mocy tekstów skategoryzowanych w tej książce – każdy z nich będziecie smakować niczym mistrzowskie danie, które zachwyca geniuszem prostoty i wyrafinowania. Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód – spektakularnych, ale pustych wewnątrz niczym beza.
Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na słuszne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo – ze wszelkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i atrakcyjny obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej – zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą.
„Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych” – pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta.Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce.
Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to,poprzez żołądek do serca, lecz też do mózgu. Książka Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli jest esencją tych ponad 400 tekstów opublikowanych na łamach „Tygodnika”.
Zbiór otwiera wstęp Tessy Capponi-Borawskiej, którą z autorem łączy włoskie pochodzenie i miłość do polskiej kuchni. Osiemdziesiąt trzy felietony i nieco więcej przepisów na ulubione potrawy Pawła Bravo wybrała Paulina Bandura.
Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor – lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz inicjuje się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, poprzez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food.Smacznego!
I miłej lektury!Paweł Bravo – felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”, poprzez kilka lat kierował także jego działem krajowym. Współtwórca książki Kuchnia Dantego, z której autorami organizował warsztaty kuchni włoskiej.
Prowadził również niszowe działania kateringowe dla warszawskiej Stacji Muranów, był współwłaścicielem włoskiej knajpki Culinaria Italiana. Poprzez kilka lat członek zespołu redakcyjnego „Magazynu Wino”, dziś winem zajmuje się w BARaWino na krakowskim Kazimierzu.
Z urodzenia pół-Włoch, lecz skoro uwielbia buraki, to polskie geny w nim bezapelacyjnie przeważają. Krąży pomiędzy warszawskim Wolumenem a krakowskim Starym Kleparzem, ale byłby gotów zamieszkać gdziekolwiek, gdzie jest dobry targ.
Tytuł Czekolada i kapuśniak Autor Paweł Bravo Wydawnictwo Wysoki zamek EAN 9788396339744 ISBN 9788396339744 Kategoria Poradniki\Kuchnia liczba stron 272 Rok wydania 2022 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Czekolada i kapuśniak. felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.