Drugie zmodyfikowane wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Posiada około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu albo zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dobranego do ustawodawstwa Unii Europejskiej.
Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, żeby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Treść haseł jest dopasowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka.
T. 1, a także Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności i planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia oraz wszelkich zainteresowanych tym tematem.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla żywienie człowieka słownik terminologiczny. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.