Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego rozmaite ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz potężny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, aromaty i techniki kulinarne, wytwarzając niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to ponadto książka ukazująca rolę i znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Pomiędzy kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach i legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana przez jedzenie.
Uzupełnieniem książki jest pakiet przepisów na popularne koreańskie dania.
ISBN: 9788360740897
Kod paskowy: 9788360740897
Autorzy: Tomaszewska-Bolałek Magdalena
Rok wydania: 2015
Kod wydawcy: 30807
liczba stron: 304
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 17.0x25.0cm
Głębokość (mm): 20
Waga: 0.846
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tradycje kulinarne Korei. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.