Z tej książki dowiesz się:
Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
Kto przywiózł tofu z Azji?
Czy Indie rzeczywiście są najszczególniej wegetariańskim państwem świata?
Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są najróżniejsze: naturalne, etyczne czy zdrowotne. Aktualnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Lecz czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas poprzez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni i jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka demonstruje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – często decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć aktualnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się przeważnie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najszczególniej wysmakowanych restauracji.
KSIĄŻKI prawidłowE NIE TYLKO W TEORII!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Warzywa zjedz, mięso zostaw, AZ#E46F3678EB/DL-ebwm/mobi. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.