Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych. \n \n Uwzględniono w niej także zagadnienia dostosowywane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź realizowane poprzez przepisy komentowanej ustawy.
\n \n W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego używania. Przedstawiono m.in. Zagadnienia dotyczące: wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów, wymogów bezpieczeństwa żywności, rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych, znakowania żywności, przebiegu urzędowej kontroli żywności, odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Komentarz posiada objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane ergonomicznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa, a także literatura przedmiotu.
\n \n Adresaci:\n Książka stanowi potrzebnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do wykorzystywania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności.
Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje jeszcze organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta, a także prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
\n \n "Opracowany poprzez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, spory komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności.
zachwyt budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".
\n \n prof. Dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow \n \n "Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem i egzekwowaniem prawa żywnościowego, a także - a może właśnie typowo - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".
\n \n prof. Dr hab. Stanisław Kowalczyk \n \n "Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszelkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością praktyczna czy nowa żywnością.
Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest nad wyraz wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji". \n \n prof. Dr hab. Iwona Wawer \n \n
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bezpieczeństwo żywności i żywienia. komentarz. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.