Czasy, kiedy przygotowanie domowych przetworów było po prostu koniecznością dawno juą minęły. Dziś smażenie konfitur, przyrządzanie soków, wekowanie marynat to popularne hobby, a jaka przyjemność smakowania domowych specjałów!
Przygotowaniu przetworów domowych poświęcamy się nad wyraz w lecie. Mogą to być owoce, warzywa, grzyby czy też inne płody leśne - wszystko w jakiś sposób można zakonserwować. Dzięki czemu, w okresie zimowym starczy sięgnąć na półkę w spiżarce albo zejść do piwnicy, a nasza zachcianka zostanie zaspokojona. W ten sposób w zimowe dni nie jesteśmy skazani na brak warzyw i owoców.
Owoce i warzywa stanowią podstawowy składnik w żywieniu człowieka, przeważnie dzięki zawartości witamin, zwłaszcza witaminy C, a także części mineralnych. Sporą zaletą owoców i zieleniny jest na dodatek prawie zerowa zawartość tłuszczu, natomiast szczególnie wysoka potasu i części mineralnych. Owoce i warzywa, które chcemy przechować, w większości sami uprawiamy w ogródkach albo na działkach; mamy przy tym pewność, iż nie rosną w ziemi nawożonej chemicznie.
Przetwory domowe to nie tylko warzywa i owoce, ale także i grzyby, które dzięki swym walorom smakowym, są jednakowo cennym i popularnym elementem polskiego menu.
Ich zaletą jest z reguły smak i zapach. Jedynym niebezpieczeństwem, jakie może nieść spożywanie grzybów, jest niedostateczna wiedza na ich temat wśród zbieraczy, Dlatego w publikacji podajemy trochę danych o grzybach jadalnych i sposobie ich zbierania, a także przetwarzania.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Przetwory i marynaty. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.