Sięgająca czasów biblijnych kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona nieodgadniona, obwarowana minimalistycznym prawem religijnym, przygotowywana według znanych od stuleci przepisów i zwyczajów bogatych w symbole. Sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym.
Religijnych żydów obowiązuje obca naszym zwyczajom kulinarnym zasada koszerności. Pobożny wyznawca judaizmu je tylko mięso krów, kóz i owiec, zakazana jest mu wieprzowina, konina oraz mięso zwierząt mięsożernych. Może jeść drób, ale mięso gadów i płazów i owoców morza nie jest dozwolone. Ryby drapieżne są zakazane, koszerne są tylko te z łuskami i skrzelami.
Żydzi od zawsze byli narodem ludzi wędrujących i szukających swojego miejsca w świecie. Wraz z Izraelczykami wędrowały ich przepisy kulinarne i przenikały się ze zwyczajami kuchni wielu państw i regionów, na których się osiedlali. W polskiej tradycji kulinarnej widać także wpływy kuchni żydowskiej,również jedzenie żydów mieszkających w Polsce nie jest wolne od naszych kucharskich specjałów. Trudno dzisiaj określić pochodzenie takich potraw jak gołąbki lub placki ziemniaczane z cebulą. Można w ten sposób mówić o żydowskiej kuchni południowoeuropejskiej, orientalnej czy wschodnioeuropejskiej. Nie jest więc prawdą, iż jest to kuchnia zamkniętego kręgu ludzi i spożywać ją mogą tylko wyznawcy judaizmu. Kuchnia żydowska jest istotnie smaczna, prosta i ceniona poprzez tych, którzy na gotowanie nie mają zbyt dużo czasu.
Poniższy zbiór przepisów jest próbą podkreślenia wspólnej tradycji kulinarnej Polaków i Żydów. Nie wszystkie przepisy respektują zasadę koszerności,nadzwyczajna większość z nich wprost nawiązuje do prastarych izraelskich potraw.
Mamy nadzieję, iż książka ta będzie niezapomnianą podróżą w głąb tradycji i niezwykłej historii sprzed wieków - smacznego.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia żydowska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.