Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się typowo z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Lecz w tak rozległym kraju jak Rosja obfitość wszystkich potraw jest znacznie obszerniejsze aniżeli krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi znane przysłowie: "szczi i kasza - żywicielki nasze". Pierwsza z nich to zupa jarzynowa, w głównej mierze z kapustą jako głównym elementyem. Kasza natomiast wchodzi w skład wielu farszów albo stanowi podstawę dań takich, jak sławna kasza guriewska. Legenda mówi, że minister finansów carskiej Rosji przygotował to danie dla uczczenia zwycięstwa nad Napoleonem.
Dużą rolę w rosyjskiej kuchni odgrywają też potrawy mączne, jak choćby wspomniane wyżej bliny, pierogi czy piel mieni. Są one podobne do naszych racuchów i pierogów. Obowiązkowo na stole naszych wschodnich sąsiadów musi znaleźć się ciemne pieczywo.
Czymże jednak byłaby ta kuchnia bez tradycyjnych zup, takich jak wspomniana szczi i soljanka i ucha - zupa rybna. Rosjanie lubują się ponadto w barszczach, a zupy szczególnie często zaprawiają śmietaną.
duży wpływ na kuchnię rosyjską miała historia tego kraju. Kiedy w Rosji nastała moda na przejmowanie kultury z dworów zachodnich, stanowczo z Francji, pojawił się słynny boeuf Strogonow. Nie mniejszą rolę odegrał również dwór carski, gdzie przyrządzano tak apetyczne danie, jak np. Słodkie omlety carskie. Jednak najszczególniej szykowną potrawą rosyjską jest oczywiście czarny i czerwony kawior, zwłaszcza ten pierwszy. Podawany z alkoholami, stanowi ekskluzywną przystawkę, a na świecie nazywany jest "czarnym złotem Rosji".
Rosjanie lubią również jeść tłuste potrawy. Oprócz mięsa ze zwierząt domowych wyjątkowo cenią sobie dziczyznę. Nawet sałatki robią nieraz z mięsem, lecz zdarzają się dodatkowo przepisy na sałatki jarskie.
Wielkim bogactwem przepisów cechują się ponadto ciasta i desery. Uznane w Rosji wypieki to miodowniki, paschy, bezy, watruszki i warenniki. Lubiane napoje to kwas chlebowy i zbiteń.
Warto dodać też, że Rosjanie lubują się w zróżnicowanych sosach, często stosując w nich suszone grzyby. Z ochotą przygotowują przetwory owocowe i warzywne. Do smażenia mięs preferują smalec wieprzowy a do pieczenia ciast - masło.
Rosja jako obszerny kraj także w sferze kulinarnej jest przeróżna w zależności od regionu. Są oczywiście potrawy uwielbiane wszędzie, lecz są i specyficzne dania, jak np. Ciasteczka smoleńskie, baby podolskie, pielmieni syberyjskie czy kurczak po kaukasku. Ten fakt nadaje kuchni rosyjskiej kolorytu.
Jeśli do tej pory myśleliście, iż o kuchni rosyjskiej wiecie już dużo, to ta książka otworzy przed wami nieznane dotąd tajemnice kulinarne naszych wschodnich sąsiadów.
SMACZNEGO!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia rosyjska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.