Śniadania. Najczęściej wchłaniane w pośpiechu, między myciem zębów a założeniem butów i wybiegnięciem do pracy. A przecież mówi się o nich “najważniejszy posiłek dnia”. Czasami w weekendy zmieniamy zwyczaje i śniadania staramy się bardziej celebrować,często jest także tak,nawet kiedy się staramy to zrobić, to po całotygodniowym zaniedbaniu tematu po prostu brakuje nam pomysłu i śniadanie niby odświętne, lecz dziwnie nijakie i szare. A może śniadanie takie jak w restauracji? Nic prostszego! Mamy przede wszystkim do wyboru trzy warianty:
- śniadanie kontynentalne - lekkie, popularne zwłaszcza we Francji i Włoszech
- to w głównej mierze: świeży sok owocowy, ciepłe pieczywo, konfitury lub dżem, miód, napoje gorące (herbata, kawa śniadaniowa, kawa bezkofeinowa, mleko, czekolada), świeże owoce, masło, margaryna;
- śniadania niskokaloryczne: kawa lub herbata z chudym mlekiem lub cytryną, pieczywo razowe, sok z grapefruita albo pół świeżego grapefruita, chudy jogurt, sałatka ze świeżych owoców, jaja gotowane, dżemy bez cukru, margaryna;
- śniadanie pełne - to dla kompletnych żarłoków: jajka w różnorodnych postaciach, wędliny w najróżniejszych postaciach, pieczone mięsa, wędzone ryby, sery, płatki śniadaniowe. Oczywiście cała reszta to już inwencja kulinarna przygotowującego. A rolą tej książki jest dostarczyć pomysły na zrobienie śniadania na każdą okazję. I na tą prędką, codzienna, kiedy to siłą rzeczy musimy się spieszyć, lecz także na dni weekendowe, święta, wakacje, kiedy czasu jest więcej. A jeśli nasze śniadania przypadną Państwu do gustu, to może łatwiej będzie zrezygnować z nawyku (jakże paskudnego!) raczenia się filiżanką kawy na czczo?!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla śniadania, _119. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.