,,W procesie konsumpcji rośnie siła intelektualna i siła moralna człowieka, zwiększa się jego moc wytwórcza, rozwija wyobraźnia, zwiększa potęga umysłowa. Konsumpcja staje się najpotężniejszą siłą wytwórczą, gdyż w czasie wolnym od pracy, od bezpośredniego czasu produkcji, odbywa się rozwój jednostki ludzkiej".
Edward Lipiński Przedmiotem rozważań w tej książce są problemy związane z istotą, typologią, determinantami, należycieściami, a także efektami rozwoju konsumpcji i to równocześnie w wymiarze jednostki ludzkiej, jak i w skali całego społeczeństwa.
Jakkolwiek dominuje podejście ekonomiczne, to jednak na każdym niemal kroku wskazywano w dodatku na pozaekonomiczne, czyli społeczne, kulturowe i etyczne aspekty konsumpcji. Książkę starano się tak skonstruować, żeby w miarę harmonijnie połączone zostały elementarne zagadnienia konsumpcji wchodzące w zakres akademickiego wykładu z takich dziedzin, jak teoria konsumpcji czy ekonomika konsumpcji, z rozważaniami o konsumpcji szerszej natury - teoretycznej i praktycznej.
dzięki temu może ona być traktowana nie tylko jako podręcznik akademicki, czyli tzw. Książka pierwszego kontaktu z problematyką konsumpcji, lecz także jako innowacyjna monografia naukowa z tego zakresu.,,..kompleksowość ujęcia problemów konsumpcji w makro i mikroskali, teoretyczne i empiryczne spojrzenia na problematykę konsumpcji, nowatorstwo w rozpatrywaniu wielu problemów szczegółowych, a także bogate podstawy źródłowe oraz doświadczenia badawcze Autora czynią z tej pracy wartościowe dzieło.
Wysoko oceniam wartość poznawczą i aplikacyjną pracy, a także staranność warsztatową. Waga problematyki, jej aktualność i przydatność wskazują na potrzebę szybkiego opublikowania". Prof. Dr hab. Ewa Kieżel Prof.
zw. Dr hab. Czesław Bywalec jest pracownikiem naukowym i wykładowcą na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie oraz w Wyższej Szkole Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza w Warszawie....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Konsumpcja a rozwój gospodarczy i społeczny. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.