Autorki podjęły się poruszyć niezwykle ważne i aktualne zagadnienie badawczew kontekście zniesienia limitowania produkcji cukru i izoglukozy w UE od 1 października 2017 r. Jak optymalnie wskazują we wstępie, istnieje luka w zakresie publikacji ujmujących problem źródeł konkurencyjności w odniesieniu do części rynku, która w tak wielkim stopniu wpływa na inne gałęzie przemysłu.
W pracy wyodrębniono kierunki rozwoju cukrownictwa w Polsce, które polegać posiadają typowo na rozwijaniu solidnych stron, użytkowaniu szans, a także przeciwdziałaniu zagrożeniom. Zdaniem Autorek głównie należy skoncentrować się na prowadzeniu dalszej restrukturyzacji w kierunku zmiany słabych stron sektora na konkretne.
Wnioski i badania zaprezentowane w monografii posiadają znaczne istotnie praktyczne. Identyfikacja źródeł konkurencyjności rynku cukru w perspektywie ciągłych zmian globalnego otoczenia może pomóc zarządzającym przedsiębiorstwami sektora cukrowniczego oraz decydentom opracowującym normy prawne w stworzeniu spójnej i długookresowej strategii konkurowania.
Tytuł Źródła konkurencyjności polskiego sektora.... Autorzy Anna Budzyńska, Anna Matras-Bolibok Wydawnictwo UMCS EAN 9788322793169 ISBN 9788322793169 Kategoria Literatura, Ekonomia ilość stron 161 Format 17,6x25 cm Rok wydania 2019 Oprawa broszurowa
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Źródła konkurencyjności polskiego sektora. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.