"Lwów zmienił się w czasie wojny, lecz wojna go nie zniszczyła…" (Ze Wstępu autora)
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do mężczyzny Edzia"? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?
Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny". To miasto jest jak obfity, buchający kocioł, z którego wyciągają się wciąż świeże smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, lecz także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swymi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najkorzystniejszych lwowskich restauracji, a także Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście.
Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię miasta – biografię pełną rozmaitych smaków i smaczków.
uzupełniającą zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne fotografie i barwne ilustracje.
Tytuł Smaki Lwowa. Kulinarna biografia miasta Autor Piotr Janczarek Wydawnictwo Lira EAN 9788367388795 ISBN 9788367388795 Kategoria Literatura\Podróżnicza liczba stron 352 Rok wydania 2023 Oprawa Twarda Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Smaki lwowa. kulinarna biografia miasta. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.