W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki,zniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak powiększyć spożycie warzyw, również strączkowych, a także ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona i zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, dodatkowo ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i niebanalna.
Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wyodrębniona.
Tytuł Dieta w cukrzycy rodzaju 2 Autor Aleksandra Cichocka Wydawnictwo Medical Education EAN 9788365471109 ISBN 9788365471109 Kategoria Literatura, Zdrowie ilość stron 24 Format 230x190 mm Rok wydania 2022 Oprawa broszurowa
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dieta w cukrzycy typu 2 - Aleksandra Cichocka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.