„Uwielbiam tę książkę. Jest pełna mądrości i hojnie obdarza nas przepisami na proste w przygotowaniu, smakowite dania. Każda strona to prawdziwa uczta" – Nigella Lawson Claudia Roden poprzez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych.
Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia.
prezentuje rozmaite smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw – nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak zwykle. Przepisy Claudii Roden to obfity wachlarz smaków od niezwykle łagodnych przez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i niezwykle ostre.
W swoich potrawach nieraz używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów.
Aromat wzbogacają czosnkowe albo ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn albo pastą tahini. Sama autorka pisze: „Skupiłam się na nietrudnych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama.
Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin – wolałam radować się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, iż uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków.
Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach."
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mediterranea. Kuchnia słońca. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.