Tytuł Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna Autorzy Tamara Sztyma, Magdalena Maślak Język polski Wydawnictwo POLIN ISBN 978-83-961931-7-9 Rok wydania 2022 Wydanie 1 liczba stron 224 Format pdf, epub Spis treści Zygmunt Stępiński: Słowo wstępne
Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
TRADYCJA
Małgorzata Kordowicz: Meandry koszerności
Michael Schudrich: Kaszrut: jedzenie dla udoskonalonego życia
Agata Rakowiecka: Wspólny stół
DIASPORA
Joelle Bahloul: Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
Leah Koenig: Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
Michael Wex: Czulent: praźródło kuchni żydowskiej
Glenn Dynner: Żydowska karczma od kuchni? Historia w skrócie
postępowOŚĆ
Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie progresywnym
Eve Jochnovitz: Żydowski wegetarianizm
Ruth Ellen Gruber: Lokale żydowskie, czy "żydowskie"?
Gil Hovav: Kuchnia izraelska dziś
WSPOMNIENIA
Bella Szwarcman-Czarnota: Kuchnia z tego świata
Ruth i Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Gołda Tencer: W kuchni mamy Soni
Hanna Merlak: Żydzi od kuchni
Devra Ferst: Jewish Food Society: narracja poprzez kuchnię
PRZEPISY
Chałka
Maca
Czulent
Gefiletefisz
Kugel
Hamin
Chraime
Mina de espinaca
sztuczna ryba
Humus
Naleśniki z serem
Karp po żydowsku
Macebraj
Amoronia
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.