George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam albo pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różnorodne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest krzywdzące i dlaczego.
Jak wyjątkowo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan dostępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na niemało skomplikowanych pytań i ukazuje, iż chemia to nie tylko praktyczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w rutynowym życiu, ale też świetna zabawa.
George Zaidan – absolwent chemii na MIT uhonorowany F.D. Greene Teaching Award. Jest propagatorem nauki i producentem programów popularnonaukowych w telewizji i internecie. Dla kanału National Geographic stworzył serial Ingredients: The Stuff Inside Your Stuff, a dla MIT Science Out Loud.
Jego artykuły ukazywały się m.in. W „New York Timesie", „Forbesie", „Boston Globe", „National Geographic Magazine", „Science" i „Business Insider". Jest laureatem licznych stypendiów, członkiem Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, zasiadał w radzie Instytutu Edukacji.
W wolnym czasie wspina się i gotuje. Jeśli sądziliście, iż chemia może być naprawdę niebanalna (a jest), ale nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, czytając opowieści o cudach użytecznej, ergonomicznej nauki, a wszystko wytłumaczy na przykładach nieprzeciętnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek.
Daniel J. Levitin, autor Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki O mój Boże, ta książka jest świetnA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy. Kallie Moore, prowadząca PBS Eons Jeśli chcecie dowiedzieć się prawdy o cheetosach, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych rutynowych sprawach związanych z chemią, zajrzyjcie do pełnych werwy komponentów.
Ale z reguły kupcie tę książkę, bo nauczy was myśleć jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec. Sam Kean, autor Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu i Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Składniki. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.