Tytuł Podstawy nauki mikroekonomii Podtytuł Podręcznik dla studiów pierwszego stopnia Autor Grażyna Musiał Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach ISBN 978-83-7246-510-8 Rok wydania 2010 Katowice Wydanie 1 liczba stron 197 Format pdf Spis treści WSTĘP 9
Rozdział I
WPROWADZENIE DO PODSTAWOWYCH POJĘĆ 11
1. Przedmiot i zakres badań ekonomii 11
1.1. Rozwój poglądów na przedmiot badań ekonomii 11
1.2. Definicja przedmiotu ekonomii 16
1.3. Zakres badania ekonomii 17
1.4. Ekonomia pozytywna i normatywna 18
1.5. Mikroekonomia i makroekonomia 19
1.6. Ekonomia a inne nauki 20
2. Wybór ekonomiczny i problem racjonalnego gospodarowania 24
2.1. Istota cyklu gospodarowania 24
2.2. Klasyfikacja potrzeb ludzkich 27
2.3. Rola paradygmatu racjonalności w ekonomii 30
2.4. Dobór ekonomiczny i rachunek ekonomiczny 34
2.5. Jednostkowy i systemowy wymiar racjonalności 36
3. Problem możliwości produkcyjnych na tle ograniczonych wymiarów zasobów ekonomicznych 38
3.1. Warianty czynników produkcji i problem rzadkości 39
3.2. Warunki racjonalnego wykorzystywania ograniczonych zasobów ekonomicznych 40
3.3. Zagadnienie kosztu alternatywnego 42
3.4. Granica możliwości produkcyjnych 44
3.5. Alokacyjna funkcja wolnych rynków 48
4. Myślenie ekonomiczne 50
4.1. Narzędzia analizy ekonomicznej 50
4.2. Etapy analizy ekonomicznej 52
4.3. Schemat powstawania wiedzy ekonomicznej 54
4.4. Mierzenie zmian wielkości ekonomicznych 56
Rozdział II
FUNKCJONOWANIE RYNKU 58
1. Popyt, podaż i rynek 58
1.1. Pojęcie, klasyfikacja i rodzaje rynku 58
1.2. Pojęcie popytu i krzywa popytu 61
1.3. Pojęcie podaży i krzywa podaży 63
1.4. Funkcje cen 66
1.5. Wolny rynek i kontrola cen 68
2. Elastyczność popytu i podaży 70
2.1. Czynniki kształtujące popyt 70
2.2. Reakcje popytu na zmiany cen 75
2.3. Dochodowa elastyczność popytu 78
2.4. Cenowa elastyczność podaży 82
3. Teoria wyboru konsumenta 85
3.1. Linia ograniczenia budżetowego konsumenta 86
3.2. Systematyzacja gustów konsumenta 88
3.3. Krzywe obojętności i mapa obojętności 91
3.4. Maksymalizacja ergonomiczności a wybór konsumenta 93
3.5. Dopasowanie do zmian dochodu 94
4. Decyzje producenta na rynku i koszty 101
4.1. Określenie przedsiębiorstwa 101
4.2. Funkcja produkcji, technologia i technologia produkcji 103
4.3. Rachunki przedsiębiorstwa: utarg, koszty, zysk 105
4.4. Decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa a koszty 111
4.5. Korzyści skali produkcji 113
Rozdział III
STRUKTURY RYNKU 117
1. Konkurencja perfekcyjna i czysty monopol 117
1.1. Pojęcie struktury rynku 117
1.2. Charakterystyka rynku konkurencji wspaniałej 118
1.3. Decyzje przedsiębiorstwa w nieprzeciętnej konkurencji w krótkim i długim okresie 120
1.4. Czysty monopol jako skrajna struktura rynku 125
1.5. Równowaga w monopolu 128
1.6. Zróżnicowanie cenowe w monopolu 130
1.7. Ustawodawstwo antymonopolowe w USA 131
2. Formy konkurencji niedoskonałej: konkurencja monopolistyczna i oligopolistyczna 132
2.1. Charakterystyka konkurencji monopolistycznej 133
2.2. Konkurencja oligopolistyczna założenia i parametry 138
2.3. Model złamanej krzywej popytu 139
2.4. Teoria gier i równowaga Nasha 142
Rozdział IV
RYNKI CZYNNIKÓW WYTWÓRCZYCH 145
1. Rynek pracy i płace 145
1.1. Popyt przedsiębiorstwa na pracę 146
1.2. Podaż pracy i jej specyfika 147
1.3. Równowaga na rynku pracy 150
1.4. Efekt dochodowy i substytucyjny wzrostu płac 152
1.5. Pojęcie stawki płac i czynniki różnicowania płac 153
1.6. Dyskryminacja na rynku pracy i jej przejawy 155
1.7. Zagadnienie płacy minimalnej 156
2. Kapitał i ziemia jako czynniki produkcji 158
2.1. Ceny czynników produkcji 158
2.2. Popyt na czynniki produkcji 158
2.3. Kapitał fizyczny i kapitał finansowy 162
2.4. Stopy procentowe, rodzaje i funkcje 163
2.5. Ziemia i renta gruntowa 168
2.6. Rynki ziemi o rozmaitych użyciach. Wartość ziemi 171
Rozdział V
PODEJMOWANIE DECYZJI W WARUNKACH NIEPEWNOŚCI 174
1. Ryzyko i informacja 174
1.1. Charakterystyka niepewności i ryzyka 174
1.2. Postawy wobec ryzyka 175
1.3. Łączenie i dzielenie ryzyka 176
1.4. Zmienność preferencji wobec ryzyka 178
1.5. Zysk oczekiwany a ryzykowność 182
2. Gospodarka oparta na danych 183
2.1. Parametry produktów informacyjnych 184
2.2. Struktura kosztów e-produktów 186
2.3. Różnicowanie jakości. Zagadnienie sprzedaży łącznej 187
2.4. Efekty zewnętrzne sieci 188
BIBLIOGRAFIA 192
SPIS DIAGRAMÓW 195
SPIS RYSUNKÓW 195
SPIS TABEL 197
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Podstawy nauki mikroekonomii. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.