Celem książki jest pokazanie, jak nieprzystępnym procesem jest zawarcie dobrej umowy, jak unikać niebezpieczeństw i pułapek, jak negocjować, aby zabezpieczyć swoje interesy. Autor koncentruje się na umowach sprzedaży i dostawy, zawieranych z partnerami krajowymi i zagranicznymi, analizując je zarówno z punktu widzenia sprzedającego, jak i kupującego. Zrozumiałym językiem, pozbawionym zawiłości prawnych, detalowo omawia: • uwarunkowania prawno-zwyczajowe umów handlowych, • ryzyka związane z zawieraniem umów, • zasady poszukiwania partnera handlowego i oceny jego wiarygodności, • zawieranie umów w formie oferty, • ustalanie bazy dostaw (według Incoterms i innych zwyczajów), • uzgadnianie warunków płatności, • negocjowanie i formułowanie ogólnych warunków i stanowczych klauzul umowy, • zabezpieczanie i dochodzenie roszczeń, • wykorzystanie taktyk negocjacyjnych. Wojciech Budzyński od 25 lat zajmuje się praktycznie i naukowo problematyką negocjowania i zawierania umów handlowych; prowadzi z tego zakresu wykłady w SGH oraz szkolenia dla biznesu, jest intensywnym doradcą firm. Doświadczenie zdobywał jako dyrektor szerokiego przedsiębiorstwa handlowego, szef dwóch jego oddziałów za granicą, doradca Ministra Gospodarki, starszy ekspert Banku Światowego. Jest autorem 38 książek, wydanych w kraju i za granicą. OPINIE Jest to książka o wielkich walorach ergonomicznych, adresowana do szerokiego środowiska biznesowego, prowadzącego działalność z partnerami krajowymi lub zawierającego transakcje importowo-eksportowe. Wiedza w niej zawarta pozwala skonstruować prawidłową umowę handlową, zabezpieczyć własne interesy, uniknąć zagrożeń wynikających z błędnej interpretacji albo pominięcia klauzul i formuł handlowych. Publikacja może również zainteresować wykładowców i studentów, prezentując problematykę negocjacji handlowych w sposób przystepny i uporządkowany. - Prof. Dr hab. Zbigniew Dworzecki
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Negocjowanie i zawieranie umów handlowych. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.