Zdjęcia produktu


Meksyk od kuchni, AZ#9850D8D1EB/DL-ebwm/pdf (Universitas)

(2014 / 400 / Universitas / Susana Osorio-Mrożek / 9788324224647)
E-booki Universitas
Dostepność na dzień 23.11.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

14,25 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 14,25 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Meksyk od kuchni, AZ#9850D8D1EB/DL-ebwm/pdf

Tytuł Meksyk od kuchni Podtytuł Od Azteków do Adelity Autor Susana Osorio-Mrożek Język polski Wydawnictwo Universitas Tłumaczenie Małgorzata Jędrusiak, Szymon Jędrusiak, Maria Raczkiewicz ISBN 978-83-242-2464-7 Rok wydania 2014 Kraków Wydanie 2 liczba stron 400 Format pdf Spis treści SPIS TREŚCI



DROGI CZYTELNIKU
Prolog – ZASADY SMAKU

Rozdział I – MEKSYK PREHISZPAŃSKI
Ludy koczownicze. – Mezoameryka. – Religia Mezoameryki. – Pokarm bogów. – Wojny kwiatowe. – Uczty bogów. - Ludożerstwo obrzędowe. – Potrawy. – Pokarm ludzi. – ROŚLINY. – Kukurydza. – Huautli – amarant. – Fasola. – Chía. – WARZYWA. – Nopal. – Chili. – Bataty (camote). – KAKAO. – Majowie. – Aztecy. – NAPOJE ALKOHOLOWE. – Maguey. – Zasady dotyczące napojów alkoholowych. – „Czterysta Królików". – ŚRODKI STYMULUJĄCE. – Teonanácatl. – Środki halucynogenne. – Kult Teonanácatl. – Tytoń (Nicotina tabacum). – ZWIERZĘTA. – Indyk. – Pies. – Zwierzyna łowna i zbieractwo. – RYBOŁÓWSTWO. – TARGOWISKA. – MIASTA. – Domy. – Kuchnie. – Sprzęt kuchenny. – Nakrycia stołowe. – Dieta. – korzystne maniery. – Pokarmy. – PRZEPISY

Rozdział II – SPOTKANIE
Kuchnia hiszpańska. – Kolonizacja Antyli. – Podbój Meksyku. – Epidemie. – Kobiety indiańskie. – Hiszpańskie wpływy
w kuchni meksykańskiej. – Rolnictwo. – Hodowla. – Misjonarze

ROZDZIAŁ III – METYSAŻ
Kuchnia w XVI wieku. – Galeon z Manili. – KUCHNIE. – Kuchnie klasztorne. – Kuchnie domowe. – Dieta nowohiszpańska. –Barok. – nowe ośrodki miejskie. – Kościół. – Kuchnia barokowa. – Zakony żeńskie. – PRZEPISY

Rozdział IV – NOWA HISZPANIA
Ludność. – Hiszpański Meksyk: Kreole i Półwyspiarze. – Gachupines. – Kreole. – Przeszłość prekolumbijska. – Kreolski katolicyzm. – Meksyk indiański. – Służący. – Metysi. – Czarnoskórzy, Mulaci i castas. – Kasty. – ŻYCIE MIEJSKIE. – Zwyczaje żywieniowe. – NAPOJE. – Pulque. – Tepache. – Tequila

Rozdział V – Wiek XVIII
Reformy Burbonów. – PRZEPISY. – Sosy. – Tortille. – Fasola. – Tamales

Rozdział VI – NIEPODLEGŁOŚĆ
Inwazja napoleońska. – Tertulie. – Walka zbrojna. – Uzyskanie niepodległości. – Sztandar narodowy. – Panowanie Augustyna I. – PRZEPISY

Rozdział VII – REPUBLIKA MEKSYKU
LUDNOŚĆ. – Epoka Santa Anny 1833–1855. – nowe wpływy zagraniczne. – Uroczystości. – Rodzinne uroczystości. – Los gringos. – Wojna o Reformę. – PRZEPISY. – ŚWIĘTA RODZINNE. – Urodziny. – Kolacja Bożonarodzeniowa. – Dzień Trzech Króli. – Posadas. – obfity Post. – Śniadanie w dniu pierwszej komunii. – CODZIENNE MENU DOMOWE. – Śniadanie. – Obiad. – Kolacja. – Półofi cjalny obiad. – Półofi cjalna kolacja

Rozdział VIII – INTERWENCJA FRANCUSKA
II cesarstwo meksykańskie. – Cesarz. – HAUTE CUISINE. – Zasady korzystnego smaku. – Antoine Câreme z Paryża. – PRZEPISY. – Przystawki. – Zupy. – Danie główne. – Deser

Rozdział IX – PORFIRIO DIAZ I REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA
Gastronomia. – Obchody Stulecia. – REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA. – Ci, którzy zostali w domach. – Zwyczaje żywieniowe w postrewolucyjnym Meksyku. – Tostadas, totopos i nachos. – Tortilla chips. – PRZEPISY

ROZDZIAŁ X – GEOGRAFIA MEKSYKU I KUCHNIA REGIONALNA
Północ. – Kuchnia północna. – Region Zachodni i El Bajío. – Kuchnia Regionu Zachodniego i El Bajío. – Region Centralny. – Kuchnia Regionu Centralnego. – Region Południowy. – Kuchnia Regionu Południowego. – Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej: stany Veracruz i Tabasco. – Kuchnia Zatoki Meksykańskiej. – Jukatan. – Kuchnia Jukatanu

EPILOG

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    Universitas
  • ISBN

    9788324224647
  • Autor

    Susana osorio-mrożek
  • Wydawnictwo

    Universitas
  • Ilość stron

    400
  • Rok wydania

    2014
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Meksyk od kuchni (sklep TaniaKsiazka.pl)
    14,25 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 14,25 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Meksyk od kuchni, AZ#9850D8D1EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki