Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ posiadają one dużo zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to zasobność witamin (zwłaszcza C, A i E), elementów mineralnych i probiotyków, które poprawnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy.
Po drugie, kiszonki stanowią rewelacyjny sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszystkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba nieszablonowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów.
I po czwarte, to wspaniały sposób na… zamknięcie lata w słoiku.W książce odszukasz 80 nieszablonowych przepisów na kiszone warzywa i owoce i propozycje ich zastosowania. Autorki sięgają po konwencjonalne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują także z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym.
Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i funkcjonalnymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe mocne strony zdrowotne.[O autorkach]Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jendrzejewska-Jarzynka to matki pasjonatki, dietetyczki z powołania, założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera.
Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w których żywienie odgrywa główną rolę.
Ich pacjentami są dzieci, kobiety w ciąży, mamy karmiące, a także osoby aktywnie uprawiające sport. Dzięki wiedzy i długiemu doświadczeniu w Dietosferze wszyscy mogą zadbać o poprawną dietę, a – co z tego wynika – o zdrowie.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Domowe kiszonki, które leczą - magdalena jarzynka-jendrzejewska,ewa sypnik-pogorzelska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.