Nie samym kodem informatyk żyje! Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora...
i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk także człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci.
Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie samoczynny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm.
Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł danych.
Chyba coś o tym wiesz, prawda? Trzymasz w rękach coś więcej niżeli zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów!
Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. Na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, części, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu.
Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa użytecznych wskazówek i zasypie nieprzeciętnymi przepisami o najróżniejszym stopniu trudności - od tych słodkich i dziecinnie prostych po nad wyraz wyrafinowane.
Na kartach książki wyszukasz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów, a także rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to,błyskawicznie i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!
Poznaj przepisy Jeffa Pottera na blogu o gotowaniu! » A oto przedsmak tego, co odnajdziesz na kolejnych kartach książki: Przygotujesz swoją kuchnię do dużych wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C oraz jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C. Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania - denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację.
I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania. Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technologię sous vide. Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby stwarzające przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany poprzez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów!
Apetyt rośnie w miarę czytania! Książkę Gotowanie dla geeków poleca Kuchnia +!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.